← Terug naar Nieuws
Strenger asielbeleid zet Nederland op scherp

Strenger asielbeleid zet Nederland op scherp

Door onze verslaggever

De minister van Asiel en Migratie, Marjolein Faber (PVV red.) heeft afgelopen een vernieuwd, maar bovenal strenger asielbeleid aangekondigd. De bewindsvrouw wil een ‘juridische asielcrisis’ uitroepen en hiervoor zo snel mogelijk een noodwet indienen. Hierdoor wil zij mogelijk de Tweede Kamer buiten spel zetten. Deze aangekondigde wet en handeling stuit op veel verzet binnen politiek Den Haag.

In het reeds verschenen regeerprogramma staan duidelijk woorden over deze plannen. “Nederland kan de hoge aantallen migranten niet aan. De asielopvang zit overvol, procedures duren te lang en de kosten rijzen de pan uit. Bovendien leidt de aanhoudende asielinstroom tot problemen op het gebied van volkshuisvesting, gezondheidszorg en onderwijs”, staat er in.

Om juist weer grip te krijgen op deze situatie, grijpt minister Faber hard in: gezinshereniging wordt moeilijker, want er worden strengere eisen aan gesteld, asielzoekers krijgen na 5 jaar ook niet zomaar meer een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, asielzoekers met een strafblad wil zij terugsturen naar het land van herkomst en ze gaat bij de Europese Commissie pleiten voor een opt-out op gebied van het Europese asiel- en migratiebeleid, naar de maatstaven van bijvoorbeeld Denemarken.

Kritiek
Minister Faber laat hiermee zien dat zij situaties hard wil aanpakken en daar ook de ruimte voor krijgt binnen het nieuwe extraparlementaire kabinet. De regeringspartijen PVV, NSC, VVD en BBB lijken tevreden met het programma voor nu. Maar er klinkt veel kritiek vanuit de oppositie én hulporganisaties. Frans Timmermans, de voorman van PvdA-GL, was bij het tv-programma Buitenhof duidelijk in zijn commentaar. “Ik kan mij niet voorstellen dat de Kamer geen paal en perk zal stellen aan dit initiatief,” zei de fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij. “Ik verwacht dat regeringspartij NSC het mij eens zal zijn dat er in de huidige wetgeving voldoende instrumenten zijn om dit probleem aan te pakken.”
Om te vervolgen met:”Bewaak eerder de Europese buitengrenzen en schrap niet de Spreidingswet.”

VluchtelingenWerk Nederland vindt het onrechtvaardig dat het kabinet-Schoof ervoor kiest vluchtelingen als zondebok voor maatschappelijke problemen te gebruiken. “De problemen die er nu zijn, heeft de politiek afgelopen decennia zelf gecreëerd. Dit kabinet kiest nu voor onrechtmatige maatregelen die het asielsysteem zullen ontwrichten en tot chaos zullen leiden”, geeft de hulporganisatie in een eigen verklaring aan. “Alles wat jarenlang zorgvuldig is opgebouwd en wel functioneert, wordt afgebroken. Streng zijn over de ruggen van vluchtelingen en dit uitstralen lijkt voor het kabinet belangrijker dan het oplossen van problemen.” De zorgen van de organisatie zijn dan ook groot. “VluchtelingenWerk ziet dat het kabinet vooral focust op het verlagen van het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt, door met een asielcrisiswet te komen op basis van noodrecht. Maar deze aanpak is gebaseerd op onjuiste aannames en niet op feiten. Het kabinet legt onjuiste verbanden tussen vluchtelingen en maatschappelijke problemen. Er komen geen grotere aantallen asielzoekers naar ons land dan andere jaren. Deze zelfgecreëerde crisis gebruiken om noodmaatregelen in te zetten, zonder zorgvuldig wetgevend proces, is onrechtmatig. Daarnaast bemoeilijken deze maatregelen de integratie in de Nederlandse maatschappij, zoals het vinden van werk en het leren van de taal. Dat heeft een negatief effect op ons land en onze inwoners”, stelt zij.

Peiling
Of er veel steun is voor deze nieuwe asielplannen, is nog niet helemaal duidelijk. Een kleine poll, gehouden door RTL Nieuws, geeft wel de eerste signalen af. “Een meerderheid van de rechtse stemmers, maar ook een groot deel van de linkse stemmers ziet dat migratie een steeds groter wordend probleem is voor Nederland”, wordt aangemerkt.

Staat Nederland daadwerkelijk achter deze plannen?