← Terug naar Nieuws
GL-PvdA begaat politieke blunder met motie tegen Israel: Timmermans en Piri wilden Israeliers ‘vogelvrij’ verklaren

GL-PvdA begaat politieke blunder met motie tegen Israel: Timmermans en Piri wilden Israeliers ‘vogelvrij’ verklaren

GL-PvdA begaat politieke blunder met motie tegen Israel:

Timmermans en Piri wilden Israeliers 'vogelvrij' verklaren

Door Michael de Vogel

LANDELIJK - Een historische dag in politiek Den Haag. De recent 'gefuseerde' partij GroenLinks-PvdA heeft een gigantische politieke blunder begaan, die met de verkiezingen op 29 oktober als boemerang in het gezicht zal terug knallen. Kost het ze zetels op landelijk niveau? En heeft het maanden later ook nog zijn weerslag op lokaal niveau?

De partij van Frans Timmermans diende een motie van Kamerlid Kati Piri in om, als Nederland zijnde, te stoppen met het leveren van onderdelen voor de Iron Dome, het luchtafweersysteem van Israel. Dit kwam de partij op forse kritiek te staan van andere partijen en deskundigen. Piri kondigde de motie donderdagmiddag al aan tijdens een commissiedebat. Zij noemde 'Nederland ondersteuner van oorlogsmisdadiger Netanyahu' en 'ons land is ook medeplichtig aan de voortgaande genocide'. Naderhand legde zij uit dat Nederland maar een volledig wapenembargo voor Israel moet invoeren. "Netanyahu kiest bewust voor een aanval op Iran, dat alleen beschikt over ballistische raketten. En dat regime antwoordt uiteraard met een tegenaanval. Israel kan dan rekenen op haar Iron Dome. En ik zie dat nu als onderdeel van de aanvalsstrategie."

Forse kritiek
Met deze woorden in het commissiedebat zette Piri, bewust of onbewust, de boel op scherp op het Binnenhof. Tijdens hetzelfde debat beten de coalitiepartijen VVD en NSC de linkse partij toe dat 'zij op deze manier burgers in Israel - denk aan Joden, Arabieren, Palestijnen en Druzen - vogelvrij verklaren'. In de plenaire zaal werd de kritiek forser na indiening van de motie. Don Ceder (Christenunie):"GroenLinks-PvdA radicaliseert steeds meer." SGP anticipeerde direct op de motie door een hoofdelijke stemming te eisen. Deskundigen en prominenten deelden ook hun kritiek en frustratie. Telegraaf-columniste Nausica Marbe op X: "Pyromane van PvdA wil Israël door Iraans vuur verwoest hebben. En let op: in het eerste kabinet van Henri Bontenbal of DilanYesilgoz met GLPvdA wordt ze minister van BuZa. Want de fatsoensbezwaren van ‘t centrum gelden enkel voor de PVV, niet voor extremisme/antisemitisme op links." Esther Voet, hoofdredacteur NIW, was op hetzelfde kanaal duidelijk."Piri (en GL/PvdA) is kiri geworden. De tekst van de motie had rechtstreeks uit de bunker van Khamenei kunnen komen", stelt zij. "De VVD zou GL/PvdA moeten uitsluiten als coalitiepartner totdat die partij terugkomt op dit standpunt."

Rob Oudkerk, prominent PvdA-lid en opgegroeid in een Joodse familie, gaat zijn lidmaatschap opzeggen. Hij gaf bij 'Nieuws van de Dag' aan dat 'de PvdA wordt gegijzeld door de Dibi-bende' en 'als dit doorgaat, dan kleeft er bloed aan haar handen'. De voormalig Amsterdamse wethouder en Kamerlid gaf wel aan dat vele leden, die al jarenlang lid zijn, afscheid hebben genomen en dat hij dat voorbeeld zal volgen.

Israel
Er kwam ook een geschokte reactie uit Israel zelf voorbij op het voormalige Twitter: de aldaar wonende Nederlanders in Israel (Irgoen Olei Holland red.) geven aan 'geschokt' te zijn over het standpunt van GroenLinks-PvdA. "De uitspraak van Kamerlid Kati Piri, waarin zij verklaart niet langer te willen bijdragen aan de verdediging van Israel, wordt binnen de gemeenschap gezien als een directe verwerping van Israels fundamentele recht op zelfverdediging. Dit wordt ervaren als een gevaarlijke en ideologisch gedreven ontsporing."

Moment supreme
In de korte tijd tussen het plenaire debat en deze stemming trapte GroenLinks-PvdA op X zelf ook vol op het gaspedaal:"We moeten burgerslachtoffers koste wat kost voor-komen. Dat kan enkel als Netanyahu tot inkeer komt", stelt zij. "Hij gebruikt de Iron Dome als onderdeel van zijn militaire agressie. Tot hij tot inkeer komt, pleiten wij voor een volledig wapenboycot." Het moment om half zeven: de hoofdelijke stemming leverde de linkse partij een fikse deuk in het imago op: 35 Kamerleden stemden voor, 99 tegen. De stemmers 'voor' kwamen uit de partijen GroenLinks-PvdA, DENK, Partij voor de Dieren en de SP. Opvallend: ook beoogd lijsttrekker Frans Timmermans steunde de motie. Dat lijkt wel invloed te gaan hebben op zijn ambitie om premier te worden.

Verkiezingen
Tot vandaag zou de partij de tweede van Nederland worden, maar deze niet behaalde motie kan nog wel eens de laatste spijker in de doodskist zijn voor de kansen van Timmermans om de nieuwe premier van dit land te worden. Met dit feit zwart-op-wit in de achterzak, de forse kritiek in- en extern, lijkt de partij nu met een grote achterstand te starten aan de nieuwe verkiezingscampagne voor 29 oktober.

Of de landelijke verkiezingen een serieuze graadmeter zullen zijn als opmaat naar de gemeenteraadsverkiezingen voor maart 2026 is afwachten. Uiteraard zullen er wel wat lokale neveneffecten zichtbaar worden, maar het zal hoogstwaarschijnlijk geen aardsverschuivingen opleveren in de eindresultaten. Als andere partijen en media de gefaalde motie gaan 'uitmelken', dan kan er misschien wel een grotere verrassing in negatieve zin plaatsvinden voor GroenLinks-PvdA. De nieuwe situatie zal ook onderwerp van gesprek zijn op het congres komend weekend.